Offero

Publikované dňa: 2022-10-19

Ako podporiť kreativitu u detí

Vedeli ste, že ide menej o „učenie“ detí kreativite – a viac o vytvorenie prostredia, v ktorom sa ich kreativita zakorení, bude rásť a prekvitať? Kreativita pomáha deťom byť sebavedomejšími, rozvíjať sociálne zručnosti a lepšie sa učiť. Deti sú prirodzene zvedavé, ale potrebujú podporu, aby mohli rozvíjať svoje tvorivé schopnosti, a naplno využiť svoj tvorivý potenciál. Ako? Prezradíme vám niekoľko tipov, ako podporiť kreativitu u detí.

Offero
Autor: Offero

Pripravte priestor na tvorenie

Či už chceme rozvíjať kreativitu detí v škole alebo doma, základom je vytvoriť “úrodné” prostredie, v ktorom sa ich kreativita bude mať priestor rásť. Deti sú prirodzenými inovátormi so silnou predstavivosťou. A kreativita ponúka pre ne množstvo intelektuálnych, emocionálnych a dokonca aj zdravotných výhod. 

Vytvorenie priestoru, kde môže byť dieťa kreatívne, je dôležité. To však neznamená mať luxusnú herňu. Mohol by to byť malý kútik s vrecom lega alebo škatuľou vašich starých šiat na prezliekanie. Odborníci videli kreativitu prekvitať v tých najstiesnenejších priestoroch, vrátane slumov v Keni. Kľúčom je, aby dieťa malo pocit, že má moc nad svojím priestorom.

Náš tip: Chcete pre vaše dieťa vytvoriť kreatívny kútik? Pozrite si s ním ponuku použitého nábytku na online inzerátoch. Spoločne môžete vybrať kúsok, ktorý nielenže originálne pretvoríte, ale stane sa kľúčovou časťou kreatívneho priestoru pre vaše dieťa. 

Pomôžte svojim deťom aktivovať ich zmysly

Vystavte svoje deti svetu, aby mohli používať všetky svoje zmysly. Opäť to neznamená nákladné alebo komplikované výlety. Vezmite ich do knižnice alebo múzea a vonku. Hrajte sa s nimi hry napríklad o cestovaní do ďalekých krajín, kde budete trénovať ich predstavivosť. 

Ako? Pýtajte sa ich otázky a nechajte ich odpovedať:

  • Aké by mohlo byť cestovanie na vzdialené miesta, ako je africké safari? 
  • S akými zvieratami by sa stretli? 
  • Ako by vyzeralo safari? 
  • Ako by to voňalo? 
  • Aké zvuky vydávajú zvieratá?

S jednoduchými otázkami možno zažijete najkreatívnejšie a najdobrodružnejšie chvíle.

Kreativita nie je len v hlave, ale aj v rukách

Väčšina ľudí predpokladá, že predstavivosť sa odohráva v hlave, no ruky sú rovnako dôležité. Aby sme deťom pomohli vytvárať nápady, je dobré, aby ich ruky pracovali s materiálmi a štruktúrami. Skvelé je, ak to robia pri hre. Máte doma hračky pre deti ak je lego? Práve stavanie hradu či helikoptéry z lega je skvelým začiatkom pre nové nápady.  

Deti sú hlboko ovplyvnené hračkami, nástrojmi a materiálmi vo svete okolo nich. Ak chcete deti zapojiť do tvorivých aktivít, uistite sa, že majú prístup k širokej škále materiálov na kreslenie, stavanie a tvorenie. Rôzne materiály sú dobré na rôzne veci. Viete využiť nielen hračky pre deti, ale dokonca aj odpadky alebo staré perá. Lego kocky, paličky od nanukov či vypísané perá sú dobré napríklad na výrobu originálnych domčekov. Čím väčšia rôznorodosť materiálov, tým väčšia príležitosť pre kreatívne nápady.

Náš tip: Bojíte sa, že vaše dieťa po chvíli stratí záujem o kocky alebo lego? Pozrite si hračky pre deti z druhej ruky na online inzerátoch, ktoré sú lacnejšie a navyše im darujete druhý život.

offero.sk-blog-ako-podporit-kreativitu-u-deti-2.png

Zdroj obrázku: https://unsplash.com

Vyhnite sa riadeniu

Deti majú úžasnú vrodenú schopnosť byť kreatívnymi, keď sa hrajú samé a slobodne. Nanešťastie prehnané rodičovstvo túto vrodenú schopnosť tlmí alebo dokonca ničí. Ako sa tomu vyhnúť? Premeňte svoje okolie na miesto na hranie. Zistite, ako uľahčiť tvorivosť vášho dieťaťa bez toho, aby ste ju riadili. Deti sa veľa naučia hraním samy. Venujte pozornosť záujmom svojho dieťaťa a poskytnite mu všetko preto, aby ich mohlo rozvíjať.

Nájdite si čas na vlastnú kreativitu

Keďže deti sa učia pozorovaním svojich rodičov, buďte tiež kreatívni. Pridajte sa k svojmu dieťaťu, keď kreslí, stavia alebo vyfarbuje. Požiada vás vaše dieťa, aby ste mu pomohli vybudovať umeleckú džungľu v obývačke? Možno už máte pred očami to upratovanie, ale stojí to za to podporiť vaše dieťa v kreatívnej hre. Navyše to nemusí byť až taký zlý nápad, pretože spolu ako rodina môžete zažiť veľa zábavy, na ktorú budete dlho spomínať.

Mnoho ľudí verí, že kreatívne myslenie je niečo, s čím sa človek narodí. Buď ho máte, alebo nemáte. Pravdou je, že kreativitu môžete rozvíjať a podporovať vo vašom dieťati. Je to nevšedný dar, ktorý môžete svojim deťom dať okrem vašej lásky a starostlivosti.