Offero

Publikované dňa: 2022-12-28

Nábytok do spálne z bazáru

Ak zariaďujete alebo renovujete vašu spálňu, určite ste sa zamysleli nad tým, kde kúpiť do nej nábytok. Staviť na drahší ale nový nábytok? Alebo ušetriť a hľadať medzi ponukou bazárového nábytku? Ak hľadáte originálne vintage kúsky z kvalitnejších materiálov alebo si chcete vyrobiť svoj jedinečný kus, tak kúpa nábytku z druhej ruky je pre vás ideálnym riešením.

Otvorte myseľ pri výbere nábytku

Pri kúpe nábytku do spálne z online bazáru ako je Offero je lepšie nechať priestor “náhode” a nechať sa osloviť vybraným kúskom, ako hľadať konkrétny model nábytku od vybranej značky. Majte otvorenú myseľ, avšak si vopred premyslite v akom štýle chcete zariadiť vašu spálňu. Milujete industriálnu surovosť alebo radšej škandinávsky minimalizmus? Alebo vás oslovila domáca atmosféra provensalského štýlu? Nech už je váš vkus akýkoľvek, definujte si, akým smerom sa má váš interiér uberať.

Možno pri hľadaní komody natrafíte namiesto moderného typu na drevenú vintage komodu, ktorá bude skvostom. Alebo vás osloví retro šatník s kreslami v štýle art deco, ktorým bude stačiť nový náter, a budú dokonalé. 

Náš tip: Pozrite si inzeráty v kategórii Nábytok a domácnosť. Nájdete tam inzeráty roztriedené podľa miestností. Preto v podkategórii Spálňa nájdete všetky inzerované položky pokope. 

offero.sk-nabytok-do-spalne-z-bazaru3.png

Zmerajte si vašu spálňu 

Keď ste si istí, aký nábytok potrebujete, ďalším krokom je vedieť, aký priestor máte k dispozícii. Ak kupujete nábytok z druhej ruky, je ťažké ho vrátiť pôvodnému majiteľovi v prípade, že sa vám do vašej spálne nezmestí. Preto pred kúpou vždy radšej všetko poriadne premerajte. Ak si neviete predstaviť, či sa vám váš úlovok priestorovo zmestí, na podlahu si vyznačte miery nábytku a vyskúšajte si pohybovať sa v danom priestore ako zvyčajne.

Pred tým, ako si váš úlovok z druhej ruky prinesiete domov, dobre si ho u predávajúceho pozrite, opätovne zmerajte. V prípade potreby, otvorte šuplíky a dvierka. Mrzelo by vás, ak by ste mali krásnu komodu v spálni, ktorej dvierka by sa však búchali o radiator alebo iný kus nábytku.

offero.sk-nabytok-do-spalne-z-bazaru5.png

Najlepší nábytok do spálne z bazáru

Povedzme si úprimne, nie každý nábytok z bazáru je vhodný do čisto novej spálne. Keď zariaďujete napríklad chatu, nemusí byť zlou voľbou ani kúpa použitej postele. Takáto kúpa nesie so sebou niekedy aj riziko. Avšak kúsky nábytku ako komody, kozmetické stolíky a doplnky sú priam ideálnou položkou na kúpu z druhej ruky.

Komody a šatníkové skrine

Použité komody dobre poslúžia nielen ako úložný priestor pre oblečenie či posteľnú bielizeň, ale aj na vyplnenie väčších priestorov. Ak sa rozhodnete pre vintage komody či šatníky, overte si či sú vyrobené z kvalitného dreva, ošetrené povrchovou úpravou. Skontrolujte škrabance, pevnosť pántov či hladkosť zatvárania šuplíkov. Predtým, ako sa pustíte do ukladania oblečenia do vášho nového nábytku, je dobré ju vyčistiť a zdezinfikovať. Skvelými pomocníkmi na to sú jarová voda a ocot.

Náš tip: Ak ste našli dokonalú komodu s jedinečnými detailami, ale vám nesedí farba, nezúfajte. Ak máte trochu kreatívnej duše v sebe, môžete si ju prebrúsiť a namaľovať podľa svojich predstáv. 

offero.sk-nabytok-do-spalne-z-bazaru2.png

Zrkadlá a vintage umenie

Starožitné zrkadlo môže kutočne rozjasniť vašu spálňu. Bude nielen praktický doplnkom, ale starožitným kúskom, ktorý dodá miestnosti ten správny šmrnc. Zladiť ho môžete s vintage umením a starožitnosťami ako sú obrazy, vázy, hodiny či art deco nočné stolíky alebo luster. Za málo peňazí získate elegantné doplnky s príbehom.

Výhodou online bazárov je, že tam nájdete vintage nočné alebo kozmetické stolíky naozaj lacno alebo niekedy zadarmo. Okrem art deco kúskov nájdete aj retro stolíky či stolíky v štýle Provance. Ak sa rozhodnete pre kúpu nábytku do spálne z druhej ruky, tak nočné stolíky sú najbezpečnejšou voľbou.

Koberce, textílie a dekorácie

Koberce, textílie a dekorácie z druhej ruky sú cenovo dostupnou možnosťou. Niekedy nájdete kúsok, ktorý nebol takmer používaný a kvôli sťahovaniu ho majiteľ predáva. Inokedy ide o nevhodný darček alebo nevhodnú kúpu. Textílie a aj koberec navyše jednoducho vyčistíte a zdezinfikujete, aby ste sa vyhli nevhodným prvkom ako sú pachy, baktérie či špina.

Náš tip: Hľadáte originálny prehoz na posteľ alebo deku? Čo tak si zakúpiť originálny handmade výrobok ako je puffy deka? Viac o nich sa dozviete v našom blogu.

offero.sk-nabytok-do-spalne-z-bazaru4.png

Čoho sa vyvarovať

Nákup nábytku z druhej ruky má mnoho výhod, niektorým veciam je lepšie sa vyhnúť, ak nemáte dostatočné skúsenosti. Pretože nikto z nás by si so svojou posteľou nechcel doniesť aj ploštice či iné parazity. 

Použité matrace

Použité matrace sú veľký risk, ak neviete komu matrac patril, radšej sa kúpe použitého matracu vyhnite. Ak máte pri kúpe matracu obmedzený rozpočet a predsa sa rozhodnete pre kúpu matracu z bazáru, na toto si dajte pozor. Pri kúpe pružinového matracu skontrolujete pružiny. Pochybujete o pružení alebo dokonca cítite, že pružina vás tlačí a vyskočila z púzdra? Určite takýto matrac nekupujte.

Pri matracoch s pamäťovou penou si dajte pozor na vyležané miesta a pružnosť materiálu. Pri kúpe si všímajte prostredie, kde bol matrac používaný, ak sa vám hygiena alebo čistota interiéru nepozdáva, od kúpy radšej odstúpte.

offero.sk-nabytok-do-spalne-z-bazaru7.png

Čalúnený nábytok

Čalúnené postele z druhej ruky neodporúčame, ako aj čalúnené kreslá, stoličky či pohovky do spálne. Opotrebenie materiálu je len jednou z nevýhod kúpy takýchto kúskov z druhej ruky. Ak sa rozhodnete pre kúpu použitej postele, hľadajte posteľ z kvalitných materiálov ako je masív.

Takáto posteľ vydrží dlho a jej údržba a čistenie je veľmi praktické. Ak nábytok nepríjemne zapácha, cítite z neho cigaretový dym alebo domáceho miláčika, nekupujte ho. Mäkké drevo a čalúnené povrchy priam absorbujú takéto pachy a je ťažké, až priam nemožné, sa ich zbaviť.

Poškodený nábytok

Ak viete, ako poškodený nábytok z druhej ruky v opraviť, niekedy priam vylepšiť, nemusíte sa báť ani kúpy nábytku v nie dobrom stave. Ak však nie ste domáci kutil, vyberajte si kusy nábytku do spálne bez závady. Niektoré poškodenia sa však nedajú vôbec opraviť ako napríklad červotoč v drevenej komode, poškodenie nábytku vodou. Pred nákupom si preto dobre prezrite stav nábytku z druhej ruky:

  • Otestuje otvárajte a zatvárajte zásuviek a dvierok

  • Skontrolujte, či pánty fungujú správne

  • Otestujte odolnosť a nosnosť políc v skrini či komode.

Ak nábytku chýba kus dielu, často môže byť ťažké ho získať. Navyše ho bude ťažké opraviť, pretože chýbajúci diel budete musieť dať vyrobiť ručne, čo môže byť drahšie ako samotný nábytok z druhej ruky. Preto sa platí dobre popremýšľať nad kúpou nekompletného nábytku.