Offero

Publikované dňa: 2022-09-05

5 vecí, ktoré vám pomôžu úspešne odštartovať nový školský rok

Domáce prostredie prispieva k úspechu (nielen) v škole. Preto sme pre vás pripravili niekoľko praktických tipov, ako nový školský rok odštartovať úspešne a v pohode

Offero
Autor: Offero

1. Zaveďte si rutinu

Pravidelná rodinná rutina počas školského roka je dôležitá, však pri jej tvorbe by mali byť účastní všetci členovia domácnosti. Aby ráno v domácnosti nevznikol chaos pri bitke o kúpeľňu alebo kuchyňu. Zorganizujte si ráno do posledných detailov. Myslite aj na to, že ak napríklad pripravíte školskú tašku blízko dverí, vyhnete sa ráno zbytočnému a nervóznemu hľadaniu vecí. 

Náš tip: Ak je váš školák vyberavý na svoj školský outfit, je dobre s ním pred začatím prejsť jeho šatník. Ak mu niečo chýba, môžete to jednoducho kúpiť napríklad cez online bazár.

2. Doprajte si po škole odpočinok

Keď príde školák či študent domov, je dobré sa ihneď prezliecť, dať si výživný olovrant a dopriať si 20-30 minútový odpočinok. Tento čas môže školák stráviť podľa svojho výberu. Možno bude pozerať telku alebo sa zahrá vonku s loptou. Prestávka pred štúdiom je jednou z vecí, ktoré odborníci odporúčajú, aby sa deti stali lepšími študentmi.

Urobiť si prestávky je dôležité aj počas učenia. Keď je to možné, doprajte si s vaším školákom zábavu alebo relax po domácich úlohách a pred spaním. Deti budú počas štúdia efektívnejšie, keď budú vedieť, že po skončení budú môcť sledovať telku alebo zahrať sa spoločenskú hru. Nechajte ich, aby si ešte pred spaním užili čas na smartfóne, pretože určite by ho nemali používať v posteli.

3. Vyrobte si rodinnú tabuľu s kalendárom

Aj keď sa môže táto metóda zdať zastaralá, je to skvelý pomocník, ako udržať vašu domácnosť organizovanú. Tabuľa môže zaznamenávať školské udalosti a dokonca aj udalosti priateľov, ako sú narodeninové oslavy. 

Náš tip: Chceli by ste spoločnú rodinnú aktivitu? Vyrobte si vašu rodinnú tabuľu zo starého nábytku alebo obrazu. Stačí si pozrieť inzeráty online bazáru ako je Offero, a dáte tak veciam druhú šancu.

Navyše vďaka prehľadu aktivít malého školáka uvidíte koľko aktivít po škole má. Pamätajte na to, že nie je dobré preťažovať dieťa v mimoškolských aktivitách. Jeden až dva mimoškolské krúžky sú pre školáka dosť.

offero.sk-blog-novy-skolsky-rok-kutik-na-ucenie.png

4. Vytvorte miesto pre učenie bez rušivých vplyvov

Odborníci považujú za najlepšie miesto na písanie domácich úloh a štúdium čistý stôl v izbe školáka. Dôležité je mať dobré osvetlenie a zo stola odstrániť všetko, čo by malého či veľkého študenta mohlo rušiť pri učení. Ďalším dobrým miestom na učenie môže byť aj jedálenský stôl alebo domáca pracovňa, pokiaľ je toto miesto dostatočne tiché, osvetlené a zmestia sa naň všetky pomôcky potrebné pre štúdium. 

Náš tip: Chýba vám vhodný stôl alebo stolička pre školáka? Nábytok z druhej ruky je lacnejší, preto vám nebude vadiť, ak váš školák o chvíľu z neho “vyrastie”. 

Tmavé miestnosti môžu potlačiť kreativitu, preto miesto, kde sa vaše dieťa učí by malo byť svetlej neutrálnej farby. Aj správne osvetlenie môže mať v školskom roku obrovský vplyv na produktivitu. Intenzívne, priame svetlo je potrebné napríklad pre čítanie či detailnú kreatívnu prácu.

5. Vytvorte útulný kútik na čítanie

Priestor na čítanie by mal byť pohodlný s dobrým zdrojom svetla. Čítanie v stane môže byť skvelá zábava, vankúš na podlahe alebo aj špeciálny plyšový spoločník či deka na obyčajnej stoličke dokáže zmeniť energiu a náladu. Nechajte svoje dieťa čítať vám nahlas, zatiaľ čo vy skladáte bielizeň alebo nakladáte umývačku riadu.

Súčasťou kútika môže byť aj knižnica. Na začiatku školského roka naplňte s vašimi deťmi knižnicu vzrušujúcim novým čítaním, ktoré si deti môžu samy vybrať. Máte doma knihy, ktoré vašich školákov už nebavia? Predajte ich cez online inzerát. Určite sa nájde iný malý čitateľ, ktorému urobia radosť.

Dôležité je zvládnuť školský rok v pohode a bez vyčerpania. Najlepší spôsobom, je byť ako rodina zorganizovaní a udržiavať rovnováhu medzi aktivitami školáka a oddychom.

Učeniu zdar!