Offero

Publikované dňa: 2022-11-25

Kupujete pod stromček telefón z bazáru? Na toto si dajte pozor!

Darček, ktorý poteší nejedno dieťa, teenagera alebo dokonca starého rodiča pod vianočným stromčekom, je mobilný telefón. Rozhodli ste sa pre kúpu telefónu z bazáru? Poradíme vám, na čo si dať pozor, aby ste svoju kúpu neskôr neľutovali.

Typy telefónov z druhej ruky

Existuje mnoho rôznych typov mobilov z druhej ruky. V ponuke online bazárov ako je aj Offero nájdete používané telefóny, ale aj úplne nové alebo vôbec neotvorené mobily. Tiež môžete natrafiť na renovované a repasované domácim kutilom či profi predajcom. 

Telefón “ako nový”

Do tejto kategórie patria zariadenia, ktoré boli úplne zrekonštruované, aby boli „ako nové“. Zvyčajne ich majiteľ vymenil batériu, ochranné sklo či obal. Ak sa majiteľ počas používania telefónu oň dobre staral, tak sa vám môže podariť kúpiť telefón bez škrabancov či poškodenia displeja. To sa však odrazí na jeho cene. 

Do tejto kategórie môžeme zaradiť telefón, ktorý bol používaný len krátko alebo vôbec. Ide o najdrahší typ telefónu z bazáru alebo druhej ruky. Pri jeho kúpe dokonca môžete mať stále platnú záruku. Ak chcete telefón s menšou environmentálnou stopou, ktorý bude takmer ako úplne nový, toto je cesta pre vás.

Repasované mobily

Zariadenia repasované predajcom sú lacnejšie. Ide o použité telefóny, ktorým bol napríklad vymenený displej alebo baterka. Výmena alebo oprava mohla byť urobená autorizovaným servisom alebo domácim kutilom. Túto informáciu je vždy dobré zistiť pred kúpou mobilu. 

1.png

Škála, ako rozpoznať stav telefónu z druhej ruky

  • Stupeň A – telefón, ktorého stav je prakticky identický s novým telefónom. Je bez známok používania na vonkajšej strane, často s originálnou krabicou a príslušenstvom. 

  • Stupeň B – mobil v úplne funkčnom, ale nie v perfektnom stave. Zvyčajne bude mať ľahké známky používania ako malé škrabance, preliačiny alebo ryhy. 

  • Trieda C – plne funkčný telefón, ktorý je viditeľne opotrebovaný. Bežne sa predáva bez originálneho príslušenstva.

  • Stupeň D – ide o telefón na „náhradné diely a opravy“ toto zariadenie sa predáva buď rozbité alebo pokazené. Na jeho sfunkčnenie je potrebná oprava alebo je možné použiť len niektorú jeho súčiastku ako napr. dispej.

6.png

Na čo si dať pozor pri kúpe mobilu z druhej ruky

Sú chvíle, keď je kúpa mobilu z druhej ruky alebo telefónu z bazáru oveľa ekonomickejšia ako kúpa nového, najmä ak nepotrebujete super výkonné a drahé zariadenie pre svoju prácu. Nech už sú vaše dôvody pre kúpu smartfónu akékoľvek, musíte mať na pamäti, čo je dobré vedieť, aby ste sa vyhli zlej kúpe z druhej ruky.

Náš tip: Pamätajte na to, že mobilné telefóny z druhej ruky často nemajú žiadnu záruku, ani príslušenstvo ako originál nabíjačku či slúchadlá. Vždy sa preto vopred informujte pred kúpou u predávajúceho, čo je súčasťou telefónu.

Čo by ste si teda mali skontrolovať pred kúpou telefónu z druhej ruky? Pripravili sme pre vás niekoľko užitočných tipov, aby váš nákup telefónu z bazáru dopadol dobre.

4.png

Telefón vždy fyzicky skontrolujte

Pri kúpe telefónu z druhej ruky si vždy nechajte dostatok času na jeho pozretie. Najlepšie kupovať mobil počas dňa, nie večer, kedy vám môžu niektoré detaily uniknúť kvôli nedostatku sveta. 

  • Vždy skontrolujte mobil vizuálne zo všetkých možných uhlov.

  • Uistite sa, že model, ktorý vám predáva, je originálny v nastaveniach telefónu nájdete číslo modelu a ďalšie hardvérové ​​špecifikácie. 

  • Porovnajte číslo modelu s číslom vytlačeným na nálepke na zadnej časti krabice (ak je k dispozícii) alebo na jeho batérii.

  • Vyskúšajte všetky režimy telefónu, svietivosť displeja a funkčnosť aplikácii.

  • Dávajte pozor na zdravie batérie a všímajte si prípadné abnormality s batériou, napr. mobil sa zahrieva príliš skoro.

  • V prípade mobilných telefónov s dotykovými obrazovkami skontrolujte citlivosť dotyku na obrazovke telefónu a rýchlosť odozvy na dotyk.

  • Jemné škrabance alebo praskliny často nie sú na prvý pohľad ľahko rozpoznateľné. Preto ich po rozsvietení displeju opätovne skontrolujte. Keď sa rozsvieti obrazovka telefónu, stanú sa výraznejšími.

  • Príliš veľa škrabancov a rýh môže znamenať, že telefón bol vystavený častým pádom.

  • Ako posledné, nezabudnite, vyskúšať foťák - prednú aj zadnú kameru.

Náš tip: Utopenie telefónu alebo obliatie vodou je bežnou záležitosťou. Preto pozorne pozrite stav nabíjacích portov alebo batérie, či sa vôkol nich nenachádza korózia. Pri smartfónoch s nevyberateľnou batériou sledujte slot pre SIM kartu. Akákoľvek zmena farby portov môžu znamenať poškodenia v dôsledku kontaktu s tekutinou.

Ako odhaliť ukradnutý telefón

Asi každý z nás sa chce vyhnúť kúpe ukradnutého mobilného telefónu z druhej ruky. Aby ste sa vyhli pred zbytočnými problémami, je dobré sa držať týchto zásad: 

  • Ak kupujete nový alebo nerozbalený telefón v pôvodnej krabici, požiadajte predávajúceho, aby vám predložil doklad o jeho kúpe.

  • V priestore batérie alebo na krabici telefónu z druhej ruky, skontrolujte nálepku IMEI (International Mobile Equipment Identity) alebo napíšte *#06# (univerzálny kód IMEI, ktorý je kompatibilný s takmer všetkými mobilnými zariadeniami GSM), aby ste získali číslo IMEI. Sériové číslo v telefóne by sa malo zhodovať s tým, ktoré je uvedené na účte a na obale. Vyššie uvedený kód funguje na telefónoch iPhone aj telefónoch s Androidom.

Náš tip: Mobilný telefón s dvoma SIM kartami budú mať dve čísla IMEI na rozdiel od jedného čísla IMEI pre mobil s jednou SIM kartou. Ak sa údaje zhodujú, môžete si byť istí, že telefón nebol niekomu ukradnutý.

3.png

Darček pod stromček za výhodnú cenu

Ak mobilný telefón prešiel všetkými testami, a vy sa rozhodnete pre jeho kúpu z druhej ruky, kľúčové je dohodnúť sa na cene za zariadenie. Nezabudnite, za každú zistenú závadu si môžete vypýtať zľavu. Zvážte si však či vám zľava stojí za riziko, ktoré s tým nesiete. 

Náš tip: Telefón pod stromček poteší možno vašich najmladších alebo najstarších členov rodiny. Práve oni ale častokrát vystavia mobil riskantným situáciám ako sú pády alebo oškreniny. Kúpa telefónu z bazáru nielenže ušetríte, ale vás nebude tak “bolieť”, keď sa mobilu niečo stane.

Na online bazári Offero nájdete nielen širokú ponuku mobilov, ale aj ich príslušenstva ako štýlové obaly na telefón, nabíjačky, slúchadlá či pomôcky na čistenie. Dajte veciam druhú šancu, možno štýlový dizajnérsky obal na telefón poteší vášho teenagera pod stromčekom.