Offero

Publikované dňa: 2022-12-15

Poradíme vám, ako kúpiť lacný televízor na bazári

Technológie idú dopredu míľovými krokmi, to platí aj pri elektronike. Preto je dnešný spotrebiteľ, a divák v jednom, náročný. Chce si vybrať len ten najlepší pôžitok pri pozeraní obľúbeného seriálu či filmu. Ako sa však vyznať v ponuke dostupných modelov a možností? Oplatí sa kúpiť televízor z druhej ruky?

Ponuka televízorov na trhu i bazári je veľká

Sledovanie televízie má byť zážitok sám o sebe. K tomu jej výrobcovia prispôsobujú technológie a veľkosti samotných modelov. 

Uhlopriečka televízora

Najzákladnejší parameter televízore je jeho uhlopriečka. Nielenže vám prezradí, aký veľký sledovací zážitok máte čakať. Ale vám určuje aj veľkosť priestoru, ktorý na televízor budete potrebovať. Platí základné pravidlo, čím väčšia uhlopriečka, tým je aj vyššia cena samotného televízora. Medzi najobľúbenejší rozmer televízora patrí model s uhlopriečkou 50" (125 cm) prípadne až 65" (164 cm).

offero.sk-televizor-lacno-z-bazaru2.png

Rozlíšenie a kvalita obrazu

Rozlíšenie obrazu hovorí o tom, koľko má televízor obrazových bodov, t.j. pixelov. Čím vyšší počet pixelov model má, tým je obraz ostrejší. Sledovanie televízora v čo najvyššom rozlíšení zabezpečia modely s rozlíšením Full HD alebo 4K Ultra HD.

LCD vs LED televízory

Obrazovky moderných televízorov sa rozdeľujú do troch základných kategórií:

  • LCD televízory, t.j. modely s displejom z  tekutých kryštálov (Liquid Crystal Display).

  • Plazmové televízory, ktoré sa už takmer nevyrábajú, ale stále majú svojich fanúšikov, pretože majú lepšie zobrazenie čiernosti alebo hĺbky farieb oproti LCD.

  • LED televízory, ktoré sú vylepšenou technológiou LCD telvízorov. Obraz je osvetľovaný pomocou zozadu LED diódami. Nájdete už varianty ako QLED alebo OLED televízorov.

Náš tip: Chceli by ste si kúpiť plazmový televízor lacno? Pozrite si naše online inzeráty na Offero v kategórii “Elektronika”.

offero.sk-televizor-lacno-z-bazaru3.png

Ako kúpiť televízor lacno?

Nech už sa rozhodnete pre kúpu televízora z akéhokoľvek dôvodu, pred samotnou kúpou je potrebné mať niekoľko vecí na pamäti. Ak sa rozhodnete napríklad pre kúpu nového televízora o mnohé z nich sa postará predajca televízora v rámci záruky.

Na čo si však dať pozor pri kúpe z druhej ruky na bazári? Pred kúpou použitého televízora si položte niekoľko otázok, aby ste sa vyhli prípadným nepríjemnostiam alebo odstránili akékoľvek pochybnosti o kvalite alebo stave televízora.

Je obraz na televízore jasný? 

Každý z nás chce mať skvelý zážitok pri pozeraní filmu či obľúbenej relácie. Bez čistého, jasného obrazu to však nepôjde. Je dobré si určiť najnižšiu kvalitu obrazu, ktorú ste ochotní tolerovať. 

Náš tip: Pri kúpe z druhej ruky nezabudnite televízor vyskúšajte televízor dostatočný čas. Niektoré malé problémy, ako obrazové škvrny, sú spočiatku takmer neviditeľné. Viditeľnejšími sa stávajú až postupne.

Opotrebovanie portov

Súčasťou televízora je aj mnoho konektorov, aby ich bolo možné pripojiť k množstvu externých zariadení ako sú reproduktory, hracie zariadenia ako je PlayStation či dataprojektor.

Pri kúpe lacného televízora z druhej ruky, vždy skontrolujte funkčnosť portov a ich opotrebovanie. Ak boli často používané, je tam možnosť uvoľnenia spojov alebo ich poškodenie. Bola by škoda ak by ste nemohli svoj nový televízor pripojiť k Xboxu alebo inému zariadneniu.

offero.sk-televizor-lacno-z-bazaru4.png

Náš tip: Chceli by ste si okrem televízora z bazáru zadovážiť aj hernú konzolu. Prečítajte si náš nový blog, kde vám prezradíme viac o PlayStation či Xboxe. 

Kvalita zvuku

Rovnako ako kvalita obrazu, je dôležitá aj kvalita zvuku. V prípade, že je zvuk podpriemerný, nebudete s vaším televízorom spokojní nielen na začiatku, ale po celý čas. Preto je dobré okrem obrazu otestovať aj kvalitu zvuku pri rôznych úrovniach a formátoch. Aký má televízor zvuk pri hudobnom klipe? Aký pri futbalovom zápase či pri komédii? 

Zistite, prečo sa televízor predáva

Súčasná ponuka televízorov je veľká a navyše rýchlo napreduje. Túžba po novšom modeli je možno jeden z dôvodov, prečo majiteľ svoj starší televízor predáva lacno na bazári. Ak ste sa rozhodli pre konkrétny televízor z inzerátu, okrem technických parametrov je dobré sa spýtať aj na dôvod, prečo predajca svoj televízor predáva.

Môže za tým byť viacero dôvodov. Od toho, že televízor sa pokazil, až po to, že je prosto v domácnosti nepotrebný. Dôvodov môže byť hneď niekoľko, je dobré o nich vedieť a zvážiť si ich skôr, ako sa rozhodnete pre kúpu televízora z bazáru.

offero.sk-televizor-lacno-z-bazaru7.png

Cena televízora z bazáru

Cenu televízora z druhej ruky ovplyvňuje množstvo faktorov:

  • O aký starý model ide.

  • V akom stave je televízor.

  • Aké technológie alebo funkcie má.

  • Aká je veľkosť obrazovky a kvalita zobrazenia.

  • O akú značku televízora ide.

Stav, model ale vek televízora vplývajú na jeho cenu. Je prirodzené, že novší televízor s vyššou kvalitou obrazu bude drahší ako starší plazmový model. Je dobré si pred kúpou vášho televízora jasne definovať aký máte rozpočet a technické požiadavky.

Predídete tak mnohým nepríjemnostiam pri jeho výbere. Vďaka širokej online ponuke televízorov z druhej ruky môžete nájsť skvelý televízor lacnejšie. Tak prečo neušetriť?