Offero

Publikované dňa: 2022-11-22

Krásne zero waste Vianoce

Každý z nás miluje Vianoce, rozbaľovanie darčekov pod vianočným stromčekom či vianočné dobroty. Vianoce majú však aj svoju odvrátenú stránku, o ktorej sa takmer nehovorí. Za vianočný týždeň na všetkých skládkach pribudne asi milión ton odpadu. Tvoria ho nechcené darčeky, baliaci papier alebo nezjedené vianočné špeciality. Máme pre vás niekoľko inšpirácií ako si vaše Vianoce môžete spraviť viac ekologickejšie, a aké darčeky z druhej ruky potešia.

Vianoce sú najkrajšie sviatky v roku. Aby boli najkrajšie aj pre našu planétu, mali by sme sa aj počas nich správať zodpovedne a byť zodpovednejšími spotrebiteľmi. Ako na to?

Vianočné ozdoby a dekorácie nájdete aj na online bazári

Keď príde na zdobenie vianočného stromčeka či zavesenie krásnej girlandy na dvere, nikto z nás neuvažuje nad našou planétou, odpadom či uhlíkovou stopu. Sme akoby očarení trblietkami, rozprávkovými svetielkami a ozdobami. Všetko musí byť dokonalé a krásne. Vianočné ozdoby a dekorácie však tiež podliehajú trendom. Raz je v móde biely stromček so striebornými ozdobami, inokedy prírodný dizajn s handmade ozdobami zo šúpolia či dreva. 

Preto je skvelé pred kúpou ďalších nových ozdôb na stromček pozrieť na online bazár. Nielenže tam nájdete vianočné ozdoby častokrát v dokonalom stave, ale v ponuke máte aj handmade výrobky. Podporíte tak nielen našu planétu, ale kreatívne duše a ich jedinečné výrobky. 

Retro vianočné ozdoby

K Vianociam patria aj spomienky z detstva. Retro ozdoby na vianočný stromček nájdete práve na online bazári. Nemusíte chodiť na blšáky alebo hrabať sa na povale vašej babičky. V online inzerátoch nielen nájdete doslova skvosty retro ozdôb ako sú vtáčiky, sviečky alebo originálne ručne maľované sklenené gule.

Kúpiť, ale aj predať, môžete nielen ozdoby, umelý vianočný stromček, príslušenstvo k nemu ako svetielka či stojan na stromček. Dajte veciam druhú šancu, na povale bude na nich padať len prach. U niekoho doma počas vianočných sviatkov prinesú veľa radosti.

Náš tip: Hľadáte originálne ručne vyrobené vianočné ozdoby alebo darčeky. Na online bazári Offero nájdete mnoho inzerátov v kategórii Handmade.

Vianočný stromček

Milióny vianočných stromčekov končí po vianociach na smetisku. Vieme, že mať vlastný živý vianočný stromček má nezameniteľnú atmosféru. Avšak musíte ho mať každý rok? Nielenže živý vianočný stromček skončí v odpade, ale dopravou takého zeleného ihličnanu každoročne sa zvyšuje uhlíková stopa.

pexels-pascal-claivaz-732917.jpg

Premeňte starý rebrík na originálny vianočný stromček

Máme pre vás alternatívu! Vyrobte si svoj vlastný vianočný stromček z materiálov, ktoré máte doma, môžete nájsť na záhrade či na online bazári. Netradičný, no stále krásny vianočný stromček si môžete vyrobiť aj zo starého áčkového rebríka, ktorému dáte nový náter a vyzdobíte ho.

Ďalším originálnym nápadom je vytvoriť vianočný stromček z popadaných konárov. Ozdob môžete doslova pozbierať vo vašej záhrade. Okraje popadaných šišky stačí natrieť bielou farbou, a budú vyzerať ako zasnežené. Jabĺčka, pomaranče i citróny nakrájate na kolieska a vysušíte na rímse krbu. So škoricou budú nielen vyzerať fenomálne, ale prinesú aj príjemnú vôňu do vašej domácnosti.

Menej odpadu aj počas vianočnej večere

Vianoce prinášajú so sebou aj hojnosť. Avšak ako mať hojnosť a neplytvať jedlom? Veľká časť jedla sa počas Vianoc vyhodí. Máme tendenciu vypekať a vyvárať množstvo jedla a koláčov. Naozaj ale zjete všetko, čo navaríte? Alebo ak by ste navarili či napiekli menej, chýbalo by vám to?

Nielenže všetci po vianočných sviatkoch chudneme, ale aj naše žalúdky a trávenie dostanú zabrať. Dá sa tomu však ľahko predísť. Na začiatok varte a pečte o čosi menej ako minulé Vianoce. Počas sviatkov si naberte radšej menšie porcie a neskôr si pridajte, ako máte jedlo vyhadzovať. Prinášame vám aj niekoľko praktických tipov.

pexels-picjumbocom-196648.jpg

Niekoľko praktických tipov 

  • Pripravte si radšej domáce jedlá ako polotovary kúpené v obchode.
  • Pred nákupom sviatočného jedla vyprázdnite mrazničku. Ak vám náhodou ostane viac jedla, môžete ho zamraziť a zjesť neskôr.
  • Zvážte skladovanie potravín - máte kde skladovať ovocie a zeleninu, aby vám počas sviatkov nezhnili? 
  • Nakupujte aj lokálne a sezónne potraviny. Investujte radšej do kvality a napríklad ingrediencie do kapustnice kúpte u miestneho mäsiara či na trhu.
  • Pri stolovaní sa vyhnite jednorazovým plastom. 
  • Nevyhadzujte jedlé potraviny. Radšej ich darujte na charitu alebo ak ich už nie je možné konzumovať kompostujte. Kompostujte nielen zvyšky jedla, ale aj šupky z ovocia a zeleniny.
  • pexels-ylanite-koppens-1693650.jpg

    Darujte zero waste darčeky

    Najkrajšie darčeky sú tie, ktoré sú z lásky. A nemusia to byť len hmotné veci. Niekedy čas alebo zážitok strávený s milovanou osobou je viac ako desať hmotných vecí. Aké ekologické a zero waste darčeky môžete darovať?

    Ako baliť vianočné darčeky ekologickejšie?

    Väčšina baliaceho papiera nie je žiaľ recyklovateľná. Ak chcete, aby baliaci papier neskončil na smetisku, môžete vaše darčeky opatrne rozbaliť a použiť daný baliaci papier ďalšie vianoce znovu. Avšak ak ho roztrhnete, pravdepodobne skončí aj tak v koši. Aby ste tomu zabránili, môžete použiť rôzne iné alternatívny na balenie darčekov.

    Alternatívy balenia darčekov

    Náš tip: Ak je váš člen rodiny milovník nejakého herca, skupiny či krajiny, zabaľte mu jeho darček do trička s takýmto motívom. Ocení nielen darček, ale aj jeho balenie! Oblečenie z druhej ruky nájdete online aj na Offero.

    Aké sú bezodpadové alternatívy baliaceho papiera?

    Ak si predsa chcete kúpiť nový baliaci papier, rozhodnite sa pre jeho ekologické verzie. Farbivá a atramenty vo väčšine baliaceho papiera sťažujú drvenie počas recyklácie. Pri balení darčekov preto radšej vynechajte:

    pexels-elina-fairytale-5859860.jpg

    Nezabudnite recyklovať!

    Opäť platí, že recyklácia zďaleka nie je dokonalým riešením, ale je to začiatok. Skúste budúce Vianoce nielen recyklovať, ale aj znížiť množstvo odpadu!

    © 2024 - Offero