Offero

Publikované dňa: 2022-10-16

Ako kúpiť zlatú retiazku z druhej ruky a nenaletieť podvodníkom?

Hľadáte jedinečný šperk, ako je napríklad zlatá retiazka z druhej ruky, ale neviete, kde začať? Alebo váš vysnívaný šperk v klenotníctve stojí hory doly? Poradíme vám, ako kúpiť jedinečný šperk z druhej ruky, aby to nebola mačka vo vreci!

Offero
Autor: Offero

Výhody nákupu zlata z druhej ruky

Skvelá vec na nákupe zlata z druhej ruky je, že takmer zaručene nájdete hodnotu za peniaze. A kvalitu, ktorá je porovnateľná s novými šperkami. Použitá zlatá retiazka bude lacnejšia, ako keby ste ju kúpili v zlatníctve. Avšak nielen lacnejšia, ale častokrát môžete naraziť na priam majstrovské šperkárske dielo.

Kde nájsť zlatú retiazku z druhej ruky?

Ak nemáte odvahu kupovať šperky z druhej ruky online, môžete zájsť do miestnej záložne. Avšak častokrát sa stane, že cena zlatej retiazky je zbytočne navýšená. Ďalším úskálím môže byť, že na šperkoch je ťažké poškodenie alebo opotrebovanie, ak ho kupujete cez online inzerát. Väčšina profesionálov alebo serióznych predajcov by vás mala upozorniť na vady alebo chyby vopred a poslať vám dostatočný počet fotografií s detailami.

Na čo si dať pozor pri kúpe zlata z druhej ruky

Najdôležitejšie je uistiť sa, že zlatá retiazka alebo iný šperk sú označené puncom. Punc je značka, ktorá sa nachádza na malej ploche šperku, napr. vo vnútri prsteňa, na prívesku, náušniciach, alebo zapínaní zlatej retiazky. Zvyčajne je vyrazená alebo označená laserom. 

Dobrý predajca by vám mal vedieť povedať o aký druh zlata ide. V bežnej praxi nájdete tieto puncové značky:

  • 9 karátové zlato má vyrazené 375
  • 14 karátové zlato má vyrazené 585
  • 18 karátové zlato má vyrazené 750
  • 22 karátové zlato má vyrazené 916

Ak zlatá retiazka alebo iný šperk punc nemá, dajte od tejto kúpy ruky preč, pretože pravdepodobne ide o pozlátený šperk alebo šperk z inej zliatiny.

offero.sk-blog-zlata-retiazka-z-druhej-ruky-2.png

Radšej desať krát kontrolujte ako raz ľutujte

Kúpa zlatej retiazky, prsteňa alebo iného šperku z druhej ruky sa môže zdať ako risk. Ale ak budete mať pozorné oko, určite sa vyplatí. Tu je pár tipov, čo si všímať pri kúpe zlatých šperkov z druhej ruky:

  • Skontrolujte, či uchytenie kameňa na náušniciach alebo prsteňa je pevné. 
  • Zapínanie a spony na retiazke by nemali byť uvoľnené alebo nefunkčné.
  • Uistite sa, že šperky boli vyleštené.
  • Skontrolujte či koncové články na zlatej retiazke a náramkoch nie sú veľmi opotrebované a majú dostatočnú hrúbku.
  • Pozorne si pozrite šperk, či nebol opravovaný. Pri oprave sa zvyčajne vytvorí farebná odlišnosť v mieste opravy.

Šperk z druhej ruky, má nielen svoj príbeh, ale aj jedinečné vyhotovenie. Preto aj keď jeho výber sa môže zdať náročnejší, určite stojí za to.

offero.sk-blog-ako-predat-zlatu-retiazku-2.png

Zdroj obrázku: https://unsplash.com

Predajte zlatú retiazku alebo iné šperky cez online inzerát

Ceny zlata sú momentálne na najvyšších úrovniach od roku 2013. Máte doma zlatú retiazku, ktorú nenosíte alebo vintage šperky po babičke, ktoré sa vám nepáčia? Ich predaj môže byť skvelý spôsob, ako okamžite získať hotovosť, a zároveň využiť dnešné vysoké ceny zlata.

Záložna vs online inzerát

Existuje veľa rôznych miest na predaj zlata, z ktorých nie všetky sú rovnako dobré. Najlepší spôsob, ako predať svoju zlatú retiazku alebo iné šperky, je prostredníctvom inzerátu alebo výkup od profesionálov. Získate totiž lepšiu cenu, ako keby ste ich predávali v miestnej záložni alebo klenotníctve. 

Akú hodnotu má vaše zlato?

Cena zlata zvyčajne rastie, keď hodnota akciového trhu klesá. Veľa ľudí má zlato vo forme zlatej retiazky, náušníc, či prsteňa ako investíciu. Ak premýšľate o predaji vášho zlomkového zlata, aby ste uvoľnili nejaké peniaze do vášho rodinného rozpočtu, pre ukážku si pozrite, čo by ste zaň dostali, ak by ho vykúpili profesionáli. 

Cena zlata závisí od jeho rýdzosti, a tá sa meria v karátoch (k):

  • 9k (375) : 19.34 EUR/g
  • 14k (585) : 30.18 EUR/g
  • 18k (750) : 38.69 EUR/g
  • 24k (999,9) : 51.59 EUR/g

Aj keď sa proces predaja zlata môže zdať mätúci, za svoju zlatú retiazku môžete pýtať v online inzeráte minimálne cenu vypočítanú z výkupnej ceny zlata a viac. Pretože všetky firmy, ktoré nakupujú zlato v malom množstve, ho kúpia za nižšiu cenu, ako je jeho okamžitá cena. To znamená, že pri jeho predaji nedostanete presnú hodnotu zlata. 

offero.sk-blog-ako-predat-zlatu-retiazku.png

Zdroj obrázku: https://unsplash.com

Ako by mal vyzerať online inzerát na predaj zlatej retiazky? 

Ak ste sa rozhodli speňažiť vaše zlaté dedičstvo akým je zlatá retiazka či prsteň cez online inzerát, poradíme vám ako na to. Najdôležitejšie je, aby potenciálny kupca, nemal pocit, že ide o podvod, ale o seriózneho predajcu.

Tu je niekoľko zásad:

  • Do popisku uveďte gramáž predávanej zlatej retiazky, prsteňa alebo náušníc.
  • Taktiež môžete uviesť podrobné informácie o stave šperku ako sú škrabance, vypadnuté zirkóny atď.
  • Odfoďte zlaté šperky z viacerých uhlov, vrátane detailu puncu. 
  • Ak neviete akú rýdzosťou zlato má, skúste vyhľadať obrázok puncovej značky vo vyhľadávači.

S dôkladne vyplneným inzerátom stačí už len počkať na čas, kedy práve vaša zlatá retiazka niekoho zaujme. Nielenže váš rodinný rozpočet sa rozrastie, ale vaše zlato dostane druhú šancu, že bude niekoho skrášľovať.