Offero

Publikované dňa: 2022-12-23

Aké produkty pre zvieratá sa oplatí kupovať z druhej ruky?

Každý majiteľ domáceho miláčika chce pre neho len to najlepšie. Avšak potrebné vybavenie pre chlpatého člena rodiny nie je vôbec lacnou záležitosťou. Oplatí sa kupovať z druhej ruky aj predmety pre zvieratá ako pelechy, hračky, misky na jedlo a veže na lezenie pre mačky? Poradíme vám ako na to.

Ponuka chovateľských potrieb z bazáru

Chovateľské potreby je kategória, ktorú nájdete aj na online bazári Offero. Možno to nie je miesto, kam by ste pre svoje zvieratko išli hľadať pelech či hračku. Môžete však ušetriť nielen životné prostredie, ale aj svoju peňaženku. Ak si kúpite vec z druhej ruky, ktorá by inak možno ležala v garáži a po čase dokonca v koši, dáte jej druhú šancu.

Opatrnosti nie je nikdy dosť ani pri nákupe potrieb pre zvieratká. Aké chovateľské potreby je vhodné si zaobstarať  z druhej ruky? Ak si začnete pozerať online inzeráty, zistíte, že ponuka produktov pre domácich miláčikov z druhej ruky je rozmanitá. Nájdete tam:

  • Pelechy

  • Hračky

  • Misky na jedlo a vodu

  • Klietky, prepravky a nosiče

  • Vodítka, postroje a obojky

  • Oblečenie pre psíkov

  • Mačacie veže 

  • Granule či pamlsky

offero.sk- chovatelske potreby z druhej ruky4.png

Sú chovateľské potreby z druhej ruky bezpečné?

Máte doma maďarskú vyžlu, border koliu alebo mačaciu spoločníčku? Chlpatí členovia rodiny si zaslúžia našu najlepšiu starostlivosť. Ak sa rozhodnete pre kúpu produktov z druhej ruky, je dôležité dodržiavať niekoľko zásad, aby produkty neboli zdraviu škodlivé pre zvieratko.

Hračky

Ak plánujete kúpu gumenej hračky pre psíka či mačičku, dôkladne skontrolujte, že hračka nemá trhliny, či iné poškodenie, ktoré by časom mohlo ublížiť vášmu domácemu maznáčikovi. Vyhnite sa kúpe predmetov, ktoré majú drsný alebo hlboko poškriabaný povrch, kde by sa mohli usadiť baktérie.

Klietky a prepravky

Pred zakúpením prepravky pre mačku alebo klietky pre psíka skontrolujte, či je predmet v dobrom stave. Kovové a plastové prepravky by nemali mať žiadne ostré hroty, praskliny, chýbajúce skrutky alebo slabé spoje. Práve tieto komponenty by mohli ovplyvniť pevnosť prepravky pri prenose zvieratka. Klietky by nemali mať poškodené pánty alebo vyčnievajúce kovové časti.

offero.sk- chovatelske potreby z druhej ruky7.png

Látkové pelechy

Látkové pelechy a hniezda by mali byť málo používané. Psíky aj mačičky sú citlivé na pachy, preto by ste mali pelech vyprať pred jeho umiestnením v domácnosti. Prostredníctvom pachov si zvieratá označujú svoje teritórium. Ak by váš chlpáč zacítil pach iného zvieratka, je možné, že by sa pelechu vyhýbal alebo sa ho snažil označiť svojim močom.

Náš tip: Zvieratká maju oveľa citlivejší čuch ako ľudia. Preto napríklad kupovať mačacie veže alebo škrabadlá nie je dobrý nápad, ak boli dlho používané. Ak sa rozhodnete pre kúpu z druhej ruky, hľadajte málo používané kusy.

offero.sk- chovatelske potreby z druhej ruky5.png

Misky na jedlo a vodu

Kúpa kovovej alebo keramickej nádoby na vodu či granule z druhej ruky je dobrý výber. Najmä ak s chovom domáceho zvieratka ešte len začínate. Kovové aj keramické nádoby sa ľahko čistia dezinfikujú. Pred prvým použitím by ste ich mali dôkladne vyčistiť a sterilizovať horúcou vodou. Pri kúpe týchto chovateľských predmetov si dajte pozor na hrdzu alebo praskliny na miskách. 

Ak sa rozhodnete pre kúpu plastových predmetov ako mačacie fontánky na vodu, sledujte aj najmenšie škrabance a prasklinky, v ktorých sa môžu ukladať neželané baktérie. Mohli by si tak nájsť cestu do jedla či vody vášho domáceho zvieratka.

Oblečenie

Oblečenie pre niektorých psíkov je v chladnom počasí priam nevyhnutnosťou. Pri ich kúpe is dajte pozor, aby oblečenie nebolo roztrhnuté alebo inak poškodené. Aj pokazený zips, ktorý by váš psík prehltol predstavuje pre neho možné nebezpečenstvo.

Predtým, ako oblečiete vášho chlpáča do nového prehodu či bundy, vyčistite ju v horúcej vode s ekologickým pracím prípravkom. Vďaka dôkladnej hygiene a dezinfekcii zabránite prenosu kliešťov, parazitov alebo bĺch na vášho chlpatého člena rodiny.

offero.sk- chovatelske potreby z druhej ruky12.png

Hygiena a dezinfekcia chovateľských potrieb z druhej ruky

Dôkladná hygiena a čistota je pre zdravie vášho domáceho zvieratka nevyhnutná. Ak sa rozhodnete pre kúpu chovateľských potrieb z druhej ruky, dbajte na to, aby čokoľvek bude používať váš chlpáč, bude zdezinfikované. Pretože v ústach zvieratiek žijú milióny baktérií, ktoré by sa mohli preniesť na vášho psíka alebo mačičku.  

Vírusy a niektoré parazity môžu pretrvávať v bezprostrednom prostredí až celý mesiac a použité veci pre mačky a psy môžu poskytnúť útočisko pre blchy a blšie vajíčka. Aby ste sa vyhli zavlečeniu týchto nepríjemných a hlavne nechcených návštevníkov do vášho domova, dezinfikujte každé vybavenie pre domáce zvieratá z druhej ruky, aj keď sa zdá byť nepoužívané.

offero.sk- chovatelske potreby z druhej ruky11.png

Náš tip: Na čistenie chovateľských potrieb používajte horúcu vodu, netoxické a biologicky rozložiteľné mydlá a pracie prostriedky. Prílišná chémia by mohla vášmu chlpáčovi ublížiť. Napríklad ocot je prírodný dezinfekčný prostriedok. V kombinácii s jadrovým mydlom je to skvelé kombo nielne na čistenie, ale aj dezinfekciu.