Offero

Publikované dňa: 2022-09-20

Je ťažké pre deti vrátiť sa do materskej škôlky?

Byť v škôlke je pre vášho drobca veľkým krokom. Noví priatelia, nové zručnosti a celodenná zábava. V škôlke sa majú na čo tešiť! Vaše dieťa môže mať obavy opustiť domov a nájsť si priateľov – to je v poriadku! Nervozita je pre deti prirodzená. Existujú však spôsoby, ako môžete svojmu dieťaťu pomôcť psychicky adaptovať sa na túto zmenu.

Offero
Autor: Offero

Benefity škôlky pre deti

Materská škola zohráva významnú úlohu vo vývoji malých detí. Ponúka programy určené na prípravu detí na budúce vzdelávanie. V škôlke sa deti učia rôznym kognitívnym, emocionálnym a sociálnym zručnostiam, ktoré ich pripravujú na budúci akademický úspech.

Počas tejto fázy môžu lepšie objavovať a porozumieť svetu. Majú veľa zábavných a vzdelávacích aktivít, ktoré obohacujú ich vzdelávacie skúsenosti. Váš drobček si v škôlke užije nádhernú fázu učenia a veľa pozitívnych výchovných zážitkov.

Materská škola je tiež skvelým miestom pre deti, kde sa môžu naučiť postarať sa o seba a byť samostatné. V škôlke deti nemajú rodičov, ktorí by za nich robili určité veci. Od vybaľovania krabičky na obed až po organizáciu osobných vecí sa môžu spoľahnúť len na seba.

Škôlka naučí deti potrebné zručnosti

Tu sa učia skutočné zručnosti, ktoré potrebujú, keď vyrastú. A nie sú to len oni, o koho sa učia starať. Materská škola poskytuje deťom príležitosť naučiť sa pomáhať druhým, a starať sa o nich. Učia sa správanie, ktoré im pomáha vytvárať zdravé vzťahy s ostatnými.

Náš tip: Začal váš drobec chodiť do škôlky, a chýba vám pre neho oblečenie? Pozrite si online inzeráty, kde nájdete zachovalé oblečenie za zlomok pôvodnej ceny. Keď váš škôlkar príde ufúľaný alebo dotrhaný, nebude vám to tak vadiť, ako keby zničil drahé značkové oblečenie.

Škôlka podporuje detskú zvedavosť

Aj keď má materská škola pre deti štruktúrovanejšie prostredie ako centrá dennej starostlivosti, stále podporuje zvedavosť dieťaťa. Materská škola povzbudzuje deti, aby skúmali svoje okolie a boli zvedavé. Deťom ponúka príležitosť, aby nasmerovali svoju kreativitu a predstavivosť. 

Učitelia používajú kreatívne hry ako prostriedok na vyučovanie namiesto prednášky v sede v štyroch rohoch triedy. Roky dieťaťa v škôlke budú zaručene plné zábavy a vzrušujúcich vzdelávacích zážitkov. 

Ako uľahčiť deťom adaptovať sa na zmenu?

Čím skôr si zvykne dieťa na pravidelný režim spánku, jedenia a aktívnych činností, tým ľahšia bude rutina v škôlke. Rutiny sú pre deti dôležité. Pomáhajú deťom učiť sa, umožňujú im cítiť sa bezpečne, podporujú ich sebavedomie a pocit spolupatričnosti s rodinou.

Majte na pamäti, že prostredie materskej školy môže byť štruktúrovanejšie ako domáce prostredie. Od vášho dieťaťa sa bude očakávať, že bude sedieť dlhší čas, ako aj prechod z jednej činnosti na druhú. To môže byť pre deti náročné, pretože v tomto veku si stále rozvíjajú sebakontrolu a zručnosti, ktoré im pomáhajú sústrediť sa a riadiť sa pokynmi.

Adaptácia detí

Po nástupe do materskej školy zostaňte v kontakte s učiteľkou a zamestnancami, aby ste vedeli, či vaše dieťa potrebuje pomoc pri adaptácii na rutinu. Uvedomte si tiež, že aj krátka prestávka počas školských prázdnin môže ovplyvniť schopnosť vášho dieťaťa prispôsobiť sa, keď je čas vrátiť sa späť. 

Náš tip: Vyhraďte si čas na to, aby ste sa so svojím dieťaťom o škôlke mohli každý deň rozprávať. Môžete sa podeliť o príbehy zo svojej vlastnej skúsenosti s materskou škôlkou alebo položiť drobcovi otvorené otázky, ako napríklad:

  • Čo nové ste dnes urobili alebo sa naučili?
  • S kým si sa dnes hral a akú hru ste hrali? 
  • Ktorá aktivita sa ti páčila a ktorá bola pre teba ťažká? 

Aj jednoduché otázky môžu viesť k odhaleniu problému alebo potreby pomôcť s nejakou aktivitou. 

offero.sk-blog-det-skolka-adaptacia2.png

Na začiatku školského roka buďte mimoriadne trpezliví

Či už ide o presťahovanie sa do nového domu alebo nástup do škôlky, ​​zmena môže byť pre deti desivá. Preto buďte mimoriadne trpezliví. Je dôležité si uvedomiť, že vývojové potreby dieťaťa a jeho schopnosť prijať zmeny sú veľmi odlišné od potrieb dospelých. 

Malé deti nemajú kognitívnu schopnosť spracovať abstraktné pojmy, takže trpezlivosť z vašej strany je dlhá cesta, ktorá vášmu dieťaťu uľahčí veľkú zmenu. Ak je to možné, pripravte svoje dieťa na prichádzajúcu zmenu. Vysvetlite mu odlišnosti, ktoré bude zažívať v škôlke pomocou jazyka primeraného veku a jednoduchých, konkrétnych príkladov. 

Pamätajte, že regresívne správanie je v čase zmien normálne. Keď sa zmení pre deti pravidelný režim alebo prostredie, môžete vidieť, ako sa vracajú späť s regresívnym návykom ako napríklad:

  • Dieťa sa pociká aj napriek tomu, že sa už vie už vypýtať na toaletu,
  • pýta si fľašu, aj keď pilo z pohára alebo šálky,
  • potrebuje sa viac túliť ako zvyčajne. 

Nezabudnite byť trpezliví, pretože je to normálne, keď dieťa prechádza zmenou. Dodržiavanie rutiny, váš pravidelný záujem, pozornosť a trpezlivosť je pre deti to najviac, čo im pomôže prekonať zmenu a strach z nových vecí.