Offero

Publikované dňa: 2023-01-06

Tipy, ako na kúpu motorky z bazáru

Kúpa motorky z bazáru môže byť hop alebo trop. Asi pre každého milovníka dvojkolesových tátošov je sen kúpiť pekný model za výhodnú cenu. Ale nie všetci sú odborníkmi na kúpu ojazdených motocyklov. Ako sa vyhnúť zlej kúpe? Aj toto vám poradíme v našich tipoch na kúpu motorky z bazáru.

Kúpa motorky z bazáru nie je pre zelenáčov

Ak nechcete kúpiť haraburdu z bazáru, ktorá vyzerá ako motorka, ale je vhodná len do šrotu, nie je hanba si priznať, že ste v motorkárskych vodách začiatočníkom. Radšej svoju prvú kúpu zvoľte do rúk profesionálom, ktorí vám poradia a ušetria vás od zlej kúpy. Ak napriek tomu chcete investovať radšej do ojazdenej motorky z bazáru ako do novej, nechajte si poradiť niekým, kto má už s takouto kúpou skúsenosti. Alebo si naštudujte všetko ohľadom kúpy z druhej ruky vopred. My vám poradíme niekoľko základných tipov, na čo si dať pozor alebo čo si všímať.

offero.sk-motorka-bazar1.png

Dôležité otázky pri kúpe motorky

Pred zlou kúpou vás môžu ochrániť aj jednoduché otázky, ktoré si je dobré zodpovedať už pri vyhľadávaní inzerátu. Ak váš inzerát prejde cez sito týchto otázok, môžete si byť istý, že motorku, ktorú ste si vybrali, je aspoň z polovice slušná kúpa. 

  • Bola motorka havarovaná alebo poškodená nárazom?

  • Neunikajú z motorky žiadne kvapaliny?

  • Ako sa majiteľ staral o motorku? Bola garážovaná a pravidelne servisovaná? Ak áno, v autorizovanom servise alebo “po domácky”?

Náš tip: Ak ste sa rozhodli pre hľadanie motorky cez online bazár, pozrite si inzeráty na Offero.sk v kategórii “Auto-moto”. Offero vám ponúka ľahkú komunikáciu s inzerujúcim cez čet. Jednoduchým spôsobom si tak môžete vypýtať chýbajúce informácie alebo dodatočné fotky. Nemusíte komunikovať cez maily alebo sms, všetky potrebné informácie budete mať pokope v rámci konverzácie pri inzeráte. 

offero.sk-motorka-bazar7.png

Skontrolujte VIN číslo

Tak ako pri kúpe automobilu je dôležité skontrolovať identifikačné číslo vozidla tzv. VIN číslo, to isté platí aj pre motorky. Napríklad každá motorka Harley-Davidson má priradené jedinečné 17-miestne identifikačné číslo vozidla. Celé 17-miestne číslo VIN je vyrazené na pravej strane rámu na hlave riadenia, aby sa zabránilo podvádzaniu. Čísla by mali byť vyrazené čisto bez náznakov prepisu, úpravy či manipulácie. 

Ak motorka, ktorú chcete kúpiť, nemá VIN číslo, zvyšok návodu je zbytočný. Takáto motorka nie je vôbec vhodná na kúpu, pretože môže ísť o ukradnutý kus. Radšej od takejto kúpy dajte ruky preč. Keď  je VIN číslo v poriadku, pre istotu skontrolujte, či sa názvy motorky zhodujú na všetkých miestach, alebo či nie je chyba v názvosloví.

offero.sk-motorka-bazar6.png

Preskúmajte motorku za studena  

Pri kúpe motorky, je dobré začať obhliadkou nenaštartovaného vozidla, pretože je ľahké skryť problémy so štartovaním a chodom už na zahriatej motorke. Ak po naštartovaní chladnej motorky aspoň prvú minútu počujete zvuky pripomínajúce mixér plný kameňov, môžete si byť istý, že to zaváňa problémami. Skôr či neskôr.

Ďalšou vecou, na ktorú by ste sa mali sústrediť sú konce tyčí, páky a stupačky. Ich vek a opotrebenie by mali byť primerané veku motorky. Ak sú poškodené, buďte ostražití. Nezabudnite skontrolovať ďalšie vybavenie ako je olejová vaňa, ktorá by v žiadnom prípade nemala byť prasknutá. Ale aj zámok, pneumatiky, vidlice či zapaľovanie. 

offero.sk-motorka-bazar3.png

Posúďte celkový stav motorky

Ako prvý údaj, ktorým môžete začať, je počet kilometrov. Aj keď to vypovedá len o časti príbehu motorky. Je dobré, ak vám predajca doloží všetky potrebné doklady o kúpe motorky alebo jej servisovaní. Nezabudnite sa spýtať, čo všetko bolo na motorke menené alebo opravované a prečo. Férový predajca by vám nemal nič zatajiť.

Taktiež sa spýtajte na intenzitu používania motorky. Ak motorka dlho stála v garáži a nikto sa o ňu nestaral, číhajú na vás budúce opravy. Tiež vezmite do úvahy aj „znehodnotenie v dôsledku nepoužívania“ motorky. Skontrolujte:

  • Hladinu oleja

  • Farbu a hladinu brzdovej kvapaliny - mala by byť svetložltá, nie tmavohnedá alebo čierna

  • Káble, jamkovité rúrky vidlice a tesnenia - mali by byť suché

  • Reťaze a hrdzu 

  • Elektrické prvky

  • Brzdy

offero.sk-motorka-bazar8.png

Dajte si kontrolnú jazdu

Testovacia jazda je podmienkou dobrej kúpy. Nielenže okúsite, aké to bude jazdiť na vašom novom dvojkolesovom tátošovi, ale uistíte sa, že je všetko v poriadku. Počaj jazdy nezabudnite vyskúšať radenie, brzdy ale aj svetlá. Ak budete s jazdou spokojní, ostáva už len jedno, pripraviť vašej novej motorke miesto doma v garáži!