Offero

Publikované dňa: 2022-12-18

Sedem tipov, ako využiť starožitnosti vo vianočnej výzdobe

Máte radi starožitnosti, vintage predmety a všetko, čo má svoju históriu? Ukážeme vám niekoľko tipov, ako si pripraviť originálnu vianočnú výzdobu použitím nepotrebných alebo vintage predmetov. Inšpirujte sa!

Ušetrite na vianočnej výzdobe

Vianoce je obdobie, ktoré milujeme všetci. Naše domovy si vyzdobíme tým najkrajším, čo máme. Avšak aj vianočné trendy prichádzajú a odchádzajú. Nechcete míňať príliš veľa peňazí na vianočnú výzdobu? Vytvorte si vlastné originálne vianočné dekorácie, ktoré vás nebudú stáť veľa. Možno len trochu kreativity. 

Tip 1: Vyzdobte si kuchyňu jedáleň starožitným porcelánom

Kuchňa je srdcom domova, kde asi väčšina z nás trávi veľa času nielen prípravou jedla. Ako odieť práve kuchyňu do vianočného šatu? Vytiahnite zo skrine babičkin porcelán. Vintage porcelánové krčahy, šálky či čajníky vystavte na poličku. Stačí pridať smrekové vetvičky, imelo, šišky a zopár vianočných ozdôb a v kuchyni to bude priam dýchať rodinnou sviatočnou atmosférou.

offero.sk-vianocna-vyzdoba-starozitnosti4.png

Náš tip: Milujete obrazy a pohľadnice? Vintage pohľadnice s vianočným motívom budú priam dokonalým detailom vianočnej výzdoby. Či už si vintage pohľadnice zavesíte so štipcami na šnúru alebo ich dáte do rámika, určite to zaujme každého. Vintage pohľadnice môžete kúpiť aj na online bazári Offero v kategórii “Zberateľstvo”.

offero.sk-vianocna-vyzdoba-starozitnosti9.png

Tip 2: Vintage ozdoby sú späť

Skombinovať moderné a vianočné ozdoby je trendy. Vytiahnite z povaly škatule plné hojdacích koníkov, sklenených vianočných gúľ či vtáčikov. Neexistujú žiadne obmedzenia, čím sa môžete inšpirovať pri tvorbe vašej vianočnej výzdoby. 

Náš tip: Máte doma sériu vintage vianočných ozdôb, ale nie je kompletná? Pozrite si naše online inzeráty, kde v kategórii “Starožitnosti” nájdete možno ten váš chýbajúci kúsok.

offero.sk-vianocna-vyzdoba-starozitnosti2.png

Tip 3: Útulnú atmosféru dodajú vintage textílie

Vintage kockované prikrývky, štrikované deky, zamatové vankúše či huňaté kožušiny  dodávajú počas sviatkov atmosféru tepla a útulnosti každej miestnosti, či už ide o obývačku alebo zimnú záhradu. Nezabudnite ani na stoličky či lavice, prehoďte cez každú teplú kožušinku či deku. Zimné vintage textílie skrášlia a ozvláštnia aj priestor pod stromčekom, stačí ich správne naaranžovať.

Náš tip: Originálnym doplnkom k zimným vintage textíliam je aj puffy deka. Viac sa o nej dozviete v našom blogu.

offero.sk-vianocna-vyzdoba-starozitnosti6.png

Tip 4: Usporiadajte hromady historických kníh pre akúkoľvek sviatočnú známku

Staré knihy môžete pridať ako vianočnú dekoráciu do každej miestnosti. Starožitnosť tohto typu je sama o sebe nádherným kúskom, ak k nej pridáte svetielka alebo lampáš, bude to tvoriť priam rozprávkovú atmosféru Vianoc. 

Vedeli ste, že z kníh si môžete vytvoriť aj originálny vianočný stromček, ktorý nezvädne? Je to jednoduché! Budete potrebovať dostatočné množstvo starých kníh, ktoré poukladáte v niekoľkoých vrstvách na seba, od najväčšej až po najmenšiu. Originálne, však?

offero.sk-vianocna-vyzdoba-starozitnosti7.png

Tip 5: Pozinkované vedrá a smaltové nádoby nevyhadzujte

Máte na povale staré pozinkované vedro, nádobu na mlieko alebo dokonca smaltovaný krčah? Práve tieto “nepotrebné haraburdy” z povaly sú priam dokonalými vianočnými ozdobami do vašej domácnosti. Staré veľké pozinkované či smaltované hrnce môžete použiť ako originálnu nádobu na váš stromček. V kombinácii s kožušinou vás pri pohľade na stromček priam zaplaví nostalgia z detstva. 

Do smaltovaných krčahov môžete naaranžovať imelo i jedličkové vetvičky. V kuchyni v nich vyniknú aj varešky alebo iné pomôcky na pečenie, ktoré sa vám už nezmestia do skriniek. 

Náš tip: Staré smaltované hrnce tiež môžete využiť ako  črepníky na sadenie cibuľovín. Jarné kvietky ako sú tulipány, narcisy či lalie je najlepšie zasadiť v zime do črepníka, aby s prvými jarnými lúčmi vykvitli a potešili vašu dušu.

offero.sk-vianocna-vyzdoba-starozitnosti3.png

Tip 6: Zimnú atmosféru dotvoria sane

Staré sánky, korčule alebo detské lyže. Aj takéto vintage predmety môžu priniesť tú pravú zimnú atmosféru na vašu terasu či obývačku. Stačí použiť fantáziu. Starožitné lyže či korčule v kombinácii s lampášmi okúzlia všetkých. 

Staré drevené sánky vyniknú pri vianočnom stromčeku. Prehoďte cez ne kožušinku, naukladajte zabalené darčeky a Vianoce môžu začať!

Tip 7: Staré lampáše, petrolejové lampy a svietniky sú “in”

Vianoce bez svetielok a sviečok by nemali tú pravú atmosféru. Práve pre toto zimné obdobie sa hodia starožitné svietniky, lampáše či petrolejové lampy. Máte doma krb? Na rímse krbu sa bude starožitný svietnik vynímať. Rozmýšľate, ako ozvláštniť sviatočné stolovanie? Stavte na starožitné mosadzné či strieborné svietniky a príbor! Vo vašej predsieni či chodbe blikotajúce svetlo lampášov vrelo privíta každú návštevu. 

offero.sk-vianocna-vyzdoba-starozitnosti8.png

Vintage dekorácie a starožitnosti majú svoj príbeh a častokrát sa nám s nimi spájajú príjemné spomienky z detstva. Aj vďaka nim si môžete vytvoriť príjemnú rodinnú atmosféru, ktorú všetci milujú. Navyše dáte zabudnutým veciam na povale či v skrini druhú šancu.